Vánoční svátky už jsou za námi a mnohé hospodyňky ve vánočním čase použily kokos strouhaný na vynikající slepované kokosky nebo voňavoučké drobné pečivo. Ale to neznamená, že máme na celý rok od tohoto vánočního skvostu pokoj. Naopak – pro své výtečné vlastnosti bychom ho měli zařazovat do kulinářské kuchyně častěji, nejen o Vánocích. Nejenže příjemně voní a má specifickou chuť, ale obsahuje spoustu cenných látek – dosti vápníku a mimo jiné i kokosový tuk, o kterém se v poslední době vedou diskuse a vítězí kladný prospěch na zdraví člověka.
Kokos jako takový je plodem kokosovníku ořechoplodého, který se pěstuje v tropických oblastech, zvláště u velkých řek, které jim dávají vláhu. Kdo rád cestuje a miluje moře, setkává se s kokosovými palmami na místech, kde lemují mořské břehy. Kokosovník má bohaté využití. Z mladých listů si domorodci připravují čerstvý salát, kdežto dospělé velké listy používají jako krytinu na střechy svých příbytků.
My máme užitek přímo z plodu kokosovníku, nejznámější je asi kokosová moučka, která se používá jako přísada při pečení koláčů a pečiva. Výtečná je i kokosová mouka, která je přirozeně bezlepková a je bohatá na přísun bílkovin, tuků a vlákniny. Má příjemnou nasládlou chuť a je vhodná k přípravě sladkého pečiva. Obchody v poslední době nabízejí mladé ořechy a rovnou s brčkem. Jsou sice dražší, ale obsahují kokosovou vodu, které se připisují energetické a léčivé účinky.
Nepleťte si ale kokosovou vodu s kokosovým mlékem. Ořech obsahuje čistou kokos-vodu. Ale mléko se získává lisováním bílé tuhé dužniny. V obchodech, především se zdravou výživou, jsou k dostání i kokosová másla a tuky i smetana vyrobená z kokosu. Pro děti jsou skvělé kokosové jogurty anebo kokosový krém v kombinaci s mandlemi a křupinkami. Strouhaný kokos můžete přidávat i do jogurtů nebo müsli.